Máte doma potraviny po záruke? Možno nemusíte všetky hneď vyhodiť!

Keď väčšina z nás nájde v chladničke alebo potravinovej skrinke niečo, čomu práve skončila trvanlivosť, vyhodí to do koša. Hnilú zeleninu alebo ovocie môžete vyhodiť do kompostu, no všetko ostatné sa zdá nepoužiteľné. Je to však naozaj tak?

Máte doma potraviny po záruke? Možno nemusíte všetky hneď vyhodiť!
(zdroj: unsplash.com)

Ani majonézu nemusíte vyhadzovať

Medzi dátumom spotreby jedla a momentom, kedy sa skutočne pokazí, je určitý čas. A práve tento medzičas je ideálnou dobou na to, aby ste potraviny ešte využili. Napríklad potravina ako majonéza, ktorú by ste určite po záruke jesť nemali, sa dá vynikajúco využiť ako leštič nerezových povrchov. Je to trochu zvláštne, ale olej, ktorý sa v majonéze nachádza, rozžiari vašu mikrovlnnú rúru a sporák priam ukážkovo. Stačí dať trochu majonézy na handričku a krúživými pohybmi prechádzať celý povrch spotrebiča alebo čohokoľvek, čo doma máte z nerezu. Šmuhy a odtlačky zmiznú raz-dva! Okrem toho ešte môžete majonézu po záruke využiť aj ako pomôcku na stiahnutie zaseknutého prsteňa z prsta, poprípade vrátiť lesk listom umelých rastlín či dokonca zbaviť sa vší. Praktické je aj využitie na odstránenie nálepiek z pohárov.

V záhrade nájdu uplatnenie aj vajcia

Stalo sa vám, že ste kúpili v obchode tvrdé avokádo, ktoré ste odložili, aby zmäklo a dozrelo a našli ste ho, až keď začalo hniť? Chuť už nevylepšíte, ale stále ho môžete použiť ako hydratačnú masku na vlasy. V miske ho zmiešajte s kokosovým olejom a naneste na suché alebo mokré vlasy. Použiť to môžete aj na mastnú pleť – pridajte k avokádu ešte 4 lyžice bieleho jogurtu, 2 lyžice medu a čajovú lyžičku jablčného octu. Naneste na tvár, nechajte pôsobiť 20 minút a zmyte. Ani vajcia nepatria k potravinám, ktoré by sa dali použiť na jedenie, keď sú pokazené. Môžete však použiť aspoň škrupiny – skvele pohnoja záhradu. Škrupiny z vajec totiž obsahujú vápnik a minerály, ktoré posilnia všetky rastliny. Zároveň budú prekážať v ceste slimákom. Škrupiny môžete použiť aj na čistenie zájdených váz alebo hrnčekov od čaju. Roztokom z podrvených škrupín a jablčného octu môžete potierať miesta po bodnutiach a bolestivých opuchoch.

Domáce výrobky zo starých potravín

Mlieko sa dá využiť aj kyslasté – a dokonca aj v kuchyni, konkrétne pri pečení. Môžete ho pokojne pridať do palaciniek alebo langošov. Tak isto sa hodí na prípravu sušienok a koláčov. Ak obľubujete skôr mäso, pokojne použite mlieko po záruke aj ako prísadu do marinády na hydinu alebo bravčové mäso. Do mlieka ale musíte v tom prípade pridať aj soľ a korenie. Vyrobiť si môžete aj domáci tvaroh, ak úplne vykysnuté mlieko zahrejete tak, aby sa od neho oddelila srvátka. Potom ho chvíľu nechajte odstáť a vlažné ho preceďte cez sitko vyložené tkanivou. Využiť môžete aj pokazené víno. Ak už nechutí a nevonia lákavo, použite ho na varenie. Víno je samo o sebe konzervačná látka, takže pri jeho konzumácii po záruke vám nebude zle. Z takéhoto vína si môžete vyrobiť dokonca aj domáci vínny ocot.